Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου 30-10-14

Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου: Έντονες αντιδράσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις

Το ζήτημα της ανάθεσης εργασιών καθαριότητας και φύλαξης από τον Δήμο Αμαρουσίου σε ιδιωτικές εταιρείες κυριάρχησε όπως ήταν αναμενόμενο στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/10. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής να ανατεθούν σε ιδιώτες, εργασίες, όπως η φύλαξη εγκαταστάσεων του Δήμου ( θέμα 16), ο οδοκαθαρισμός (θέμα 17), ο καθαρισμός δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων ( θέμα 18) , καθαρισμός δρόμων και της Πλατείας Αγίας Λαύρας ( θέμα 19).

Παρά την υπερψήφιση των προτάσεων αυτών από την πλευρά της συμπολίτευσης, ο Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής της “Ενότητα, Ανατροπή, και Έργο για το Μαρούσι” διαμήνυσε ότι η ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα τετελεσμένο γεγονός.  “Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις που παίρνει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο είναι μη επαρκώς αιτιολογημένες, με βάση τον νόμο τον οποίο επικαλείστε. Ενημερώνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι εμείς θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της νομιμότητας αυτών των τεσσάρων συγκεκριμένων αποφάσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν από τη δική τους πλευρά με τον τρόπο που αυτοί γνωρίζουν στην εφαρμογή αυτών των αποφάσεων”, τόνισε. Έντονη ήταν και η παρουσία εργαζομένων του Δήμου οι οποίοι με τα συνθήματά τους ζητούσαν οι δημοτικές υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος των δημοτών και να μην περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Η Δημοτική Αρχή δεν έπεισε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για την αναγκαιότητα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου. Έντονη κριτική για αυτές τις προτάσεις ασκήθηκε και από τους εκπρόσωπους των σωματείων των εργαζομένων. Ο Νίκος Καλλιμάνης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου για απόκρυψη της αλήθειας και παραπληροφόρηση.  “Ο Δήμος αναφέρει ότι έχει 24 εργαζόμενους στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος οι οποίοι δεν επαρκούν για τις εργασίες του οδοκαθαρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο αναληθές αλλά και παραπληροφόρηση. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν είναι σε καμία περίπτωση αρμόδια για τον οδοκαθαρισμό. Αυτός ανήκει στη Διεύθυνση Καθαριότητας”. Απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του Δήμου, Μιχάλη Χρηστάκη, επεσήμανε.  “Χωρίς καμία μελέτη και οργάνωση κύριε Γενικέ προχωρήσατε στη φυγή από τον δήμο μας 57 εργαζομένων, αποψιλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις υπηρεσίες μας.” Ο πρόεδρος του Σωματείου κατηγόρησε στη συνέχεια τη διοίκηση του Δήμου για υποκρισία.  “Διώξατε εργάτες καθαριότητας και σήμερα φωνάζετε ότι δεν έχετε προσωπικό. Εσείς τους διώξατε και χύνετε τώρα κροκοδείλια δάκρυα”.

Ο Νίκος Φράγκος, μέλος της  Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, από την πλευρά του ζήτησε να γυρίσουν πίσω στις υπηρεσίες του Δήμου, όσοι εργαζόμενοι έχουν αποσπαστεί. “Ξέρουμε ότι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν στην καθαριότητα βρίσκονται σήμερα σε άλλες υπηρεσίες. Πρέπει να μάθουμε πόσοι εργαζόμενοι έφυγαν από την καθαριότητα”. Αναφερόμενος στην εκλογή του Γιώργου Πατούλη ως Προέδρου τη ΚΕΔΕ, επεσήμανε: “Του δίνουμε συγχαρητήρια. Πήρε πλειοψηφικά την ΚΕΔΕ. Είναι σίγουρο όμως ότι αν σαν πρόεδρος ξεκινήσει το ξεπούλημα των υπηρεσιών, εμείς θα αντισταθούμε. Θα προσφύγουμε εκεί που πρέπει. Δεν θα επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Να αποσύρετε τα θέματα, να γίνει διάλογος με το σωματείο. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχετε την ευθύνη να διεκδικήσετε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Διαφορετικά θα βάλετε τη σφραγίδα σας στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών». Ο Γιώργος Δασκαλάκης συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπήρξε και εκείνος ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Γιώργο Πατούλη: “Ο δήμαρχος στην πρώτη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ δίνει σήμερα διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση. Δυστυχώς δίνει γραμμή και στους υπόλοιπους δημάρχους”.

Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, επικεφαλής του “Εκτός των Τειχών”, επέκρινε τον δήμαρχο γιατί δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης: “Δεν πείθετε κανέναν κ. Δήμαρχε. Δεν εφαρμόζετε τίποτα άλλο παρά τις μνημονιακές πολιτικές και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Εισηγείστε την ιδιωτικοποίηση των δομών όλης της χώρας”. Ο Πέτρος Κούκουζας, δημοτικός Σύμβουλος της Ενότητας, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού. “Σήμερα παρακολουθούμε μια πράξη από το νεοφιλελεύθερο και εσχάτως μνημονιακό σχέδιο ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών. Πρώτα η κυβέρνηση απαγορεύει τις προσλήψεις. Προκαλείται έλλειψη προσωπικού, αποδόμηση – υποστελέχωση της διεύθυνσης καθαριότητας και όχι μόνο αυτής της διεύθυνσης. Βρωμίζει όλη η πόλη και παρουσιάζεται μια άθλια κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η διοίκηση του δήμου για χρόνια δεν αποδίδει το σύνολο των ανταποδοτικών τελών, όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο. Έτσι τα οχήματα είναι ασυντήρητα και αρκετά παροπλισμένα”. Ο Ηλίας Γιαννακάκος επισήμανε πως μια ιστορική απόφαση λαμβάνεται χωρίς να έχει προηγηθεί μια μελέτη για το τι χρειαζόμαστε ή πόσους εργαζόμενους χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα το κόστος να υπολογίζεται αυθαίρετα. Εξάλλου είναι παράνομη οποιαδήποτε ανάθεση σε ιδιώτες χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη. Η Κατερίνα Ψάλτη, δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης, παρατήρησε ότι σκοπός του κάθε ιδιώτη είναι το κέρδος και όχι η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. “Η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε απολύσεις και αδρανοποίηση των μηχανημάτων. Πριν πάμε στον ιδιώτη να δούμε πώς μπορούν να καλυφθούν τα κενά. Να γυρίσουν πίσω όσοι έχουν αποσπαστεί”.

Αξιοσημείωτο είναι όταν ο Λευτέρης Μαγιάκης αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα το οποίο πραγματοποιήθηκε από το δήμο της Βιέννης για την ιδιωτικοποίηση ή μη δημοτικών υπηρεσιών (87% είπε όχι στην ιδιωτικοποίηση), ο δήμαρχος κατηγόρησε τον επικεφαλής της Ενότητας ότι μιλάει για μια πόλη πρότυπο στην Ελλάδα, μέσα από ακροδεξιά πρότυπα! Εξήγησε μάλιστα στο πού βασίζει τους ισχυρισμούς του.  “Μίλησε για τη Βιέννη ως πόλη πρότυπο, την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Η Αυστρία έχει την πιο κακή μορφή ακροδεξιάς”. Προηγουμένως όμως είχε αφήσει υπονοούμενα ότι η “Ενότητα” στηρίζει τους “μπαχαλάκηδες”. Απαντώντας στην κριτική του Λεύτερη Μαγιάκη ότι η Δημοτική Αρχή είναι υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δήλωσε “Κάποιοι μας τοποθετούν ως νεοφιλελεύθερους χωρίς να κοιτάνε τη δική τους καλύβα. Πού τοποθετούν τους εαυτούς τους, στους μπαχαλάκηδες;”

 

Ιδιαίτερα επιθετικό ύφος είχε ο δήμαρχος, μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για τον Κωνσταντίνο Βλάχο, επικεφαλής του “Μαρούσι η πόλη μας”. Συγκεκριμένα ανέφερε “Φέρνοντας το παράδειγμα του γιου που σκότωσε τον πάτερα και ύστερα ήθελε να τον λυπηθούν, επειδή ήταν  ορφανός, μου θύμισε πράγματι αυτόν που δεν πήρε τα φάρμακα για τη ψυχική του νόσο και ανέβηκε πάνω στο άγαλμα του Ναπολέοντα και έκανε το άλογο”. Ο Κωνσταντίνος Βλάχος είχε αναφερθεί προηγουμένως σε μεθοδευμένες από το 2007, κινήσεις του Γιώργου Πατούλη με σκοπό την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας. “Οι μεθοδεύσεις έγιναν για να μπορεί να ισχυρίζεται σήμερα ότι είναι μονόδρομος να δώσουμε σε εργολάβους υπηρεσίες του δήμου”.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας επισκίασε τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξίζει ωστόσο να σταθούμε στις παρατηρήσεις του Λευτέρη Μαγιάκη για τη μείωση των εσόδων του δήμου.
“Παρατηρείται στέρηση εσόδων στα ανταποδοτικά τέλη. Το γεγονός συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική ανέχεια των συμπολιτών μας αλλά και στην μη πληρωμή από την εταιρεία Golden Hall των δημοτικών τελών, μετά  τη νομοθετική κατάργηση του κέρδους του 2% τον Αύγουστο του 2013. Ο μηχανισμός του Δήμου είναι ανεπαρκέστατος προκειμένου να εισπράττει τα έσοδά του. Έχουμε έσοδα παρελθόντων ετών 40.000.000 ευρώ. Αυτά δεν διεκδικούνται συστηματικά από τον Δήμο. ‘Έχουν αφεθεί στο απυρόβλητο, παρότι τα 2/3 αυτών των οφειλών αφορούν 62 μεγαλοοφειλέτες” τόνισε.

 

Αλέξανδρος Μαυρογένης

(ρεπορτάζ Δημοτικού Συμβουλίου)