Άρθρο του Λ. Μαγιάκη, δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου

Στις τελευταίες συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών αμφισβητήθηκε το ύψος της συμβολής της Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία του μνημονιακού «πλεονάσματος».

Αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» του νέου προέδρου της, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε:

Δεν μπορεί να αποτελεί η Αυτοδιοίκηση την εύκολη λύση για να καλύπτουν κάθε φορά «τις τρύπες» που δημιουργούν οι αστοχίες τoυ υπόλοιπου δημόσιου τομέα και των εποπτευόμενων φορέων του. 
Η Αυτοδιοίκηση ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε».

Με άλλα λόγια οι Δήμοι υπήρξαν καλοί και υπάκουοι μαθητές. Εκπλήρωσαν στο ακέραιο τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις.

Το να  αμφισβητούνται τα «επιτεύγματά» τους, πάει πολύ!

Εξανίστανται με την «αχαριστία» και το «θράσος» των πολιτικών προϊσταμένων τους.

Πρόκειται στην κυριολεξία για θέατρο του παραλόγου!

Κάνουν πως δεν ξέρουν τι επιφυλάσσει το μεσοπρόθεσμο στην Τ.Α. για τη «συμβολή» της στο «πλεόνασμα» κατά την πενταετία 2014-2018

Έτος      Πλεόνασμα σε εκ. €

2014                       378

2015                       843

2016                       936

2017                       943

2018                      1047

Με δεδομένο το πάγωμα ή την πολύ μικρή αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς την Τ.Α  την επόμενη πενταετία η δημιουργία πλεονασμάτων που συνολικά ξεπερνούν τα 4 δις φαντάζει μαθηματικά αδύνατη.

Οι Δήμοι σήμερα μετά δυσκολίας ασκούν τα στοιχειώδη καθήκοντά τους, ενώ πολλοί από αυτούς, όπως ο Δήμος Αμαρουσίου, είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ιδιωτικό τομέα.

Επομένως δημιουργία πλεονασμάτων δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με αύξηση των δημοτικών τελών και των τοπικών φόρων και την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Με αυτά τα δεδομένα ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Τ.Α. θα αποδυναμωθεί.  Θα βαδίσουμε  σε δήμους- ή και τοπικές κοινότητες- πολλών ταχυτήτων και μάλιστα ανταγωνιστικούς μεταξύ τους.

Αντί της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξάλειψης των ανισοτήτων οι τελευταίες θα οξύνονται και πολύ σύντομα, αν δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, θα βιώσουμε και στη χώρα μας κοινωνικά αποκλεισμένες περιοχές μέσα στις ίδιες μας τις πόλεις.

Οι εκτιμήσεις μας αυτές επιβεβαιώθηκαν και από τη χθεσινή (16-11-2014) συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Καθημερινή όπου δήλωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ο βασικός ανταποδοτικός φόρος της Αυτοδιοίκησης. Επισημαίνουμε τη λέξη ανταποδοτικός και όχι αναλογικός που σημαίνει διανομή του με κοινωνικά κριτήρια.

Για να θολώσει τα νερά και στο πλαίσιο του λαϊκισμού της, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ προβάλλει οικονομικά αιτήματα σε σωστή κατεύθυνση, όπως η αύξηση των πόρων, η εξυπηρέτηση των δανείων με πολύ μικρό επιτόκιο και η ανάληψη των χρεών από το κράτος.

Προτάσεις που είχαμε διατυπώσει σαν παράταξη από το 2007 εισπράττοντας τότε πλήρη απόρριψη από την πλευρά της διοίκησης Πατούλη.

Παράλληλα όμως, για να καλύψει τις διοικήσεις των Δημοτικών επιχειρήσεων που υπερχρέωσαν τους Δήμους, δεν λέει κουβέντα για τιμωρία των ενόχων.

Και πώς να το κάνει άλλωστε αφού οι διοικήσεις αυτές προέρχονται από τα σπλάχνα τους.

Αποδέχεται πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο της αμνηστίας που καθιερώθηκε με προηγούμενους νόμους της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και καταγγέλθηκε με δριμύτητα από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή για τα νομικά εμπόδια που θέτει στο έργο του.

Η αντίφαση αυτή, της αναζήτησης δηλαδή λύσεων στα πλαίσια του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, δεν ξεπερνιέται. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ κάνει πως δεν το αντιλαμβάνεται για να στηρίξει πολιτικά τη συγκυβέρνηση. Όμως πολύ σύντομα θα διαπιστώσει το αδιέξοδο της πολιτικής της.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.