ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Την Παρασκευή 16.10.2015 πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου συνάντηση του δημάρχου, με τους εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι, εκπροσωπήθηκε από το δημοτικό σύμβουλο κ. Πέτρο Κούκουζα (επειδή ο επικεφαλής της, κ. Λευτέρης Μαγιάκης βρισκόταν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α.) και η παράταξη «Μαρούσι η πόλη μας» από τον επικεφαλής της κ. Κώστα Βλάχο. Οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας δεν προσήλθαν στη συνάντηση.

Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το Μαρούσι» κατέθεσε τις απόψεις της παράταξης για τα δύο ζητήματα που έχουν απασχολήσει την Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες ημέρες :

Α. Για τη φημολογούμενη κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ο κ. Πέτρος Κούκουζας, αφού δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση της παράταξης σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, επεσήμανε πως στο παρόν πολυνομοσχέδιο, δεν υπάρχει καμία διάταξη από την οποία να προκύπτει κάποιος παρόμοιος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση.

Η δυνητική διατύπωση στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας του Ιούλη (3ο μνημόνιο), θα πρέπει να βρει την τοπική αυτοδιοίκηση σε εγρήγορση ώστε να μην εφαρμοστεί καμία αλλαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Σε αυτό το σημείο, επεσήμανε, τις ευθύνες των δήμων που δεν έχουν προχωρήσει στον απαραίτητο διαχωρισμό των πραγματικών εργαζομένων στην καθαριότητα, από αυτούς που ενώ έχουν προσληφθεί με ειδικότητες του τομέα καθαριότητας, εργάζονται σε γραφεία, περιβάλλον που δε συνιστά αιτιολογία για να ασφαλίζονται με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, σύμφωνα με καταγγελίες και του σωματείου των εργαζομένων του δήμου Αμαρουσίου.

Β. Για τη διάταξη που αφορά στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. ή τους Ο.Τ.Α., στις περιπτώσεις εκείνες που δεν παρέχονται εκ μέρους του οικείου Δήμου οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο εκπρόσωπος της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το Μαρούσι, είπε πως ακόμα και αυτή η, σαφώς βελτιωμένη από τη αρχική, διάταξη οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των εσόδων των δήμων, άνιση μεταχείριση των πολιτών και των λοιπών επιχειρήσεων, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών και συνεπώς, η παράταξη είναι αντίθετη.

Επίσης επεσήμανε, τη φράση από την επιστολή του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη : «η δημοσιονομική ισορροπία και ο σεβασμός στην αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση, με μόνο γνώμονα τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές», με την οποία συμφώνησαν όλοι οι παραβρισκόμενοι.

Τέλος ο κ. Πέτρος Κούκουζας, διατύπωσε την άποψη πως και οι δήμοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης καθώς με την πολιτική της μη απόδοσης του συνόλου των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν, δίνουν άλλοθι και αφορμές στην τρόϊκα να επιβάλλει ολέθριες πολιτικές για τους δήμους. Θύμισε πως ο δήμος Αμαρουσίου, με επίσημα στοιχεία, δεν έχει αποδώσει την τελευταία 7ετία της διοίκησης Πατούλη 51 εκατομμύρια ευρώ, από τα ανταποδοτικά τέλη που έχει εισπράξει,  στις αντίστοιχες υπηρεσίες, έχοντας με αυτό τον τρόπο επιβαρύνει υπέρμετρα τους δημότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υπερβολικά υψηλά δημοτικά τέλη.

 

Για το Γραφείο Τύπου

19/10/15