Τοποθέτηση του υποψήφιου Δήμαρχου Λευτέρη Μαγιάκη στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη 26/01/2014:

Ιδρυτική συνδιάσκεψη

Αγαπητές φίλες και φίλοι ξεκινάμε!

Ο νέος εκλογικός συνδυασμός που ξεκινήσαμε να φτιάξουμε πριν από μερικούς μήνες, σήμερα, με τη δική σας συμμετοχή, από τα κάτω, είναι εδώ! Ενεργοί πολίτες με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαδρομές ενωνόμαστε και παρεμβαίνουμε δυναμικά στην πόλη με τελικό στόχο τη νίκη. Χωρίς ιδεολογικές καθαρότητες. Με μόνο προαπαιτούμενο την πολιτική μας αντίθεση με τα μνημόνια της καταστροφής.

Ερχόμαστε για να μείνουμε! Το εγγυάται η στάση ζωής όλων μας, οι αξίες που για χρόνια υπηρετήσαμε, η έντιμη διαδρομή μας, η ανιδιοτέλεια και η γνώση μας για τα τοπικά προβλήματα. Άνδρες και γυναίκες αγκάλιασαν από την αρχή το εγχείρημα, δούλεψαν συλλογικά, αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο για να φτάσουμε στη σημερινή εκδήλωση. Αισθάνομαι την υποχρέωση εκ μέρους όλων μας να τους ευχαριστήσω θερμά.

Ακούγεται και έχουν δει το φως της δημοσιότητας ειδήσεις ότι αποκλείσαμε κάποιους συμπολίτες μας που ήθελαν να συζητήσουν μαζί μας. Είναι αλήθεια! Τηρήσαμε τη δέσμευση που είχαμε διακηρύξει και δημόσια, ότι χωρίς αλαζονεία και ανώφελους ηγεμονισμούς θα συζητήσουμε με καθένα που ενδιαφέρεται και δεν βαρύνεται με πολιτικές επιλογές που είχε κάνει στο παρελθόν, συμμετέχοντας σε διοικήσεις υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση της πόλης.

Ανοίξαμε τη διαδικασία για την εκλογή του υποψηφίου Δημάρχου σε όλους όσους συμμετέχουν και υποστηρίζουν το εγχείρημα. Θέλουμε όποιος/α τελικά επιλεγεί να έχει την πιο πλατιά αποδοχή, χωρίς διορισμούς, μεσσιανισμούς, χρίσματα και κομματικές παρεμβάσεις. Να έχει να λογοδοτήσει μόνο σε αυτούς που τον στηρίζουν, στους πολίτες της πόλης. Χωρίς δεσμεύσεις, παρά μόνο στο εκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού.

Δηλώνουμε πως βλέπουμε τη σημερινή εκδήλωσή μας σαν νέα αφετηρία που συγκροτη μένοι πια, με όνομα του συνδυασμού, με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο, θα ανοιχτούμε στην τοπική κοινωνία.

Πολίτες που προσφέρουν μέσα από την κινηματική εθελοντική τους δράση στους συλλόγους της πόλης, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, Επιστήμονες με ειδικές γνώσεις και η νεολαία θα προσεγγιστούν για να συμμετέχουν και αυτοί στην υλοποίηση των στόχων μας.

Σε μια Αυτοδιοίκηση που υποβαθμίζεται ως θεσμός από τις μνημονιακές πολιτικές, φιλοδοξούμε και θα αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η πορεία. Θα εργαστούμε για να διαφυλάξουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της. Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη που περιορίζει την τοπική δημοκρατία και υποβαθμίζει την Αυτοδιοίκηση σε απλή διοίκηση – παράρτημα του Υπουργείου Εσωτερικών. Να εξασφαλιστούν οι κρατικοί πόροι που μας οφείλουν. Είναι στόχοι που θα διεκδικήσουμε μέσα από τα όργανα της Αυτοδιοίκησης απέναντι σε όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στη εξουσία. Και αυτό δεν είναι απλά ιδεολογική επιλογή.

Όπου και αν επιχειρήθηκε να λειτουργήσουν οι Δήμοι σαν επιχειρήσεις, μακριά από τους πολίτες, τα αποτελέσματα ήσαν τραγικά. Δείτε τι έγινε στο Μαρούσι. Ασυδοσία, σκάνδαλα και σπατάλη. Τα χρέη εκτινάχτηκαν στον αέρα. Το σύστημα κατέρρευσε και τώρα καλούνται οι δημότες να πληρώσουν. Θα υπερασπίσουμε τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση, όχι μόνο προσφέροντας συσσίτια και κοινωνική φροντίδα -που θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο- αλλά και μπαίνοντας μπροστά στους κοινωνικούς αγώνες ώστε όλοι μαζί αιρετοί, εργαζόμενοι του Δήμου και πολίτες, να βάλουμε ένα τέλος στις απάνθρωπες μνημονιακές πολιτικές που βυθίζουν στην ανεργία και την απελπισία και στερούν την αξιοπρέπεια από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Η διοίκηση Πατούλη είναι πλήρως προσαρμοσμένη σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο. Υπηρέτησε στην πράξη και με συνέπεια τις μνημονιακές πολιτικές. Περιορίστηκε σε σκηνοθετημένες επικοινωνιακά διαμαρτυρίες. Και μόνο για αυτό το λόγο πρέπει να ανατραπεί. Μετά την πρώτη σπάταλη τετραετία ακολούθησε μνημονιακές συνταγές για να καλύψει τα χρέη τα δικά της και του παρελθόντος. Υποβάθμισε τις υπηρεσίες της πόλης προς τους κατοίκους και τις υποδομές της. Τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη αντί να γυρίζουν στους δημότες, ως όφειλαν, διατέθηκαν για να ξεπληρωθούν τα χρέη.

Και για τις σπατάλες ή τις ρεμούλες μέχρι σήμερα, επτά χρόνια μετά, ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταλογιστεί στους υπεύθυνους, ούτε ένας δεν έχει κληθεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Αντί για προσλήψεις προσωπικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης, το σύστημα Πατούλη βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να αναβιώσει το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις παραμονές των εκλογών μέσω των περιβόητων ΚΟΙΝΣΕΠ.

Τον πληροφορούμε ότι ματαιοπονεί. Ακόμα και αυτοί που διορίζονται θα τον μαυρίσουν γιατί συνειδητοποιούν την κοροϊδία και την εκμετάλλευση της απελπισίας τους. Αυτές είναι οι καταστάσεις που θέλουμε να ανατρέψουμε υλοποιώντας και μια πολιτική αξιοκρατίας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο. Όμως εμείς δεν ερχόμαστε για να διαμαρτυρηθούμε. Δεν ερχόμαστε μόνο για να ανατρέψουμε κατεστημένες πολιτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν και το Δήμο και τη χώρα μας στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας και της απόγνωσης.

Έχουμε όραμα για το Μαρούσι και την Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε και για το παρόν αλλά και για το μέλλον αυτής της πόλης. Αγωνιζόμαστε για τη νεολαία που βλέπουμε να ξενιτεύεται και θέλουμε να την κρατήσουμε εδώ. Θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε. Να παράγουμε έργο που θα μείνει στην πόλη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξή της με σεβασμό στο περιβάλλον. Να δράσουμε για τον περιορισμό της ανεργίας και να μην αφήσουμε ούτε ένα πολίτη αβοήθητο. Να αισθάνεται κάθε πολίτης αυτής της πόλης ότι μπορεί να βρει απαντοχή και αποκούμπι στο Δήμο, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του.

Έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε αυτούς που διοίκησαν το Δήμο μέχρι σήμερα. Δεν μας κρατάνε από πουθενά. Δεν χρωστάμε σε κανένα μεγαλοεπιχειρηματία, παρά μόνο στους πολίτες που μας στηρίζουν. Ένα είναι βέβαιο και το ξέρουν καλά. Αυτά που ήξεραν μέχρι τώρα τελειώνουν.

Η πόρτα του Δημαρχείου από την επόμενη μέρα της εκλογής μας κλείνει ερμητικά στη διαπλοκή και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε βάρος της πόλης. Στηρίζουμε την επιχειρηματική δράση όταν αυτή σέβεται τα συμφέροντα των πολιτών του Δήμου που την φιλοξενεί. Γι’ αυτό παλεύουν με νύχια και με δόντια να μας αποκλείσουν, να μας συκοφαντήσουν, να μας απαξιώσουν. Για αυτό τα δωράκια πάνε και έρχονται από τον Λάτση παραμονές εκλογών. Άδικος κόπος. Τους καταλάβαμε. Έχουμε αρχές, έχουμε σχέδιο, έχουμε γνώση και στελέχη να το υλοποιήσουμε, Ανάμεσά σας κυκλοφορεί το προσχέδιο του εκλογικού μας προγράμματος. Αποτελεί τη συμπύκνωση των εμπειριών μας μιας πολυετούς δράσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη δρώσα κοινωνία, τους εξωραϊστικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς και τους αθλητικούς. Είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει τον αέρα του διεκδικητικού αγώνα, της δημοκρατίας, της συμμετοχής, της διαφάνειας. Διαπνέεται από κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Αντιμετωπίζει την καθημερινότητα του πολίτη, τις υποδομές στις γειτονιές και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτόν, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνσή του που θα καταλήγει τελικά στις τσέπες ιδιωτικών συμφερόντων. Προσπαθεί να βάλει τάξη στο πολεοδομικό χάος, το ξεπούλημα των τελευταίων αδόμητων χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς από το ΤΑΙΠΕΔ. Να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της στάθμευσης προς εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επισκεπτών και των εμπόρων. Να βελτιώσει τις υποδομές για την παιδεία, τον πολιτισμό τον αθλητισμό, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά», εμείς απαντάμε: Η βελτίωση των υπηρεσιών απαιτεί πρώτα από όλα ευχαριστημένους και δραστήριους εργαζόμενους στο Δήμο και ύστερα λεφτά. Και αυτό θα το πετύχουμε γιατί όλο αυτό το διάστημα, που άλλοι προσπαθούσαν να τους πείσουν για τον μνημονιακό μονόδρομο και τις αναπόφευκτες απολύσεις και μισθολογικές υποβαθμίσεις, εμείς βρεθήκαμε πλάι τους σε κάθε κινητοποίηση, στους δρόμους. Αντιμετωπίσαμε μαζί την καταστολή. Διακηρύξαμε το δίκιο τους όταν η διοίκηση Πατούλη προωθούσε την ευνοιοκρατία και τους κολλητούς της.

Όμως και χρήματα θα εξοικονομήσουμε πέρα από τις κρατικές επιχορηγήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα εισπράξουμε μεγάλο μέρος από αυτά που χρωστάνε στο Δήμο (35 εκ.) ιδιώτες μεγαλοφειλέτες και η σημερινή διοίκηση τα διεκδικεί με ρυθμούς χελώνας. Θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις -αντί της μείωσης που έφερε η σημερινή διοίκηση- και θα τα μειώσουμε στις μικρές ιδιοκτησίες.

Θα περιορίσουμε τις αλόγιστες δαπάνες για τη συντήρηση ενός πολυέξοδου επικοινωνιακού μηχανισμού του ίδιου του δημάρχου προσωπικά, με λεφτά των δημοτών. Θα επαναδιαπραγματευτούμε τα δάνεια που σήμερα φτάνουν τα 70 εκ. με στόχο τη διαγραφή μέρους, ιδιαίτερα αυτών που πήραμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα εφαρμόσουμε επιτέλους τις υποδείξεις των ορκωτών λογιστών για χρηστή οικονομική διαχείριση, που τόσα χρόνια επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια χωρίς αποτέλεσμα.

Αυτά είναι χρήματα αρκετά για να ισορροπήσει η σημερινή κατάσταση στην πόλη μέχρι ο Δήμος αλλά και η χώρα με μια άλλη πολιτική από αυτή που εφαρμόζεται σήμερα να μπουν σε ανοδική πορεία. Το πρόγραμμά μας είναι μετρήσιμο για να μπορούμε να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Σε τέσσερις μήνες από σήμερα θα δώσουμε τη μάχη των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Βάζουμε σαν τελικό στόχο τη νίκη και την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου. Ελάχιστος δικός μας στόχος είναι η συμμετοχή μας οπωσδήποτε στις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής με υψηλό ποσοστό.

Θέλουμε να εκλεγεί Δήμαρχος που θα αφιερώσει στο Δήμο όλο του το χρόνο και όχι περιστασιακά όταν του το επιτρέπουν οι υπόλοιπες ασχολίες του για την αυτοπροβολή του και την επιτυχία της πολιτικής του καριέρας. Από αύριο ξεκινάμε τον προεκλογικό αγώνα. Αγωνιζόμαστε για την επιτυχία του συνδυασμού μέσα στον κοινωνικό μας περίγυρο, τη γειτονιά, το σχολείο, το σύλλογο. Φέρνουμε κοντά μας όσο το δυνατό πιο νέους ανθρώπους. Κάνουμε αισθητή την παρουσία μας παντού. Με ενότητα, αγωνιστική διάθεση και αλληλεγγύη η νίκη θα είναι δική μας.

Κατηγορίες: Τελευταία Νέα

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.