Γράφει ο Θέμης Αδαμόπουλος, Δασολόγος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι»

eco crime 

Στην πλατεία Αγίας Λαύρας, η διοίκηση του Δήμου υποχρεώθηκε να αναθέσει την εκπόνηση νέας Τεχνικής Έκθεσης Εργασιών. Η αναγκαιότητα για τη νέα αυτή μελέτη απορρέει από μια νέα υπουργική απόφαση του 2013 με τίτλο  «προδιαγραφές για μελέτες διαχείρισης στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου».

Η Τεχνική Έκθεση Εργασιών εγκρίθηκε από τις Δασικές Αρχές και απομένει μια μελέτη ακόμα, η φυτοτεχνική. Οι φορείς που συντονίστηκαν για να υπερασπιστούν την πλατεία δικαιώθηκαν όταν μιλούσαν για μη νομιμότητα των ενεργειών από την πλευρά του Δήμου, ενώ ο δήμαρχος διακήρυττε το αντίθετο σε όλους τους τόνους.

Η ουσία της νέας αυτής μελέτης είναι ότι θα κόψουν 8 μεγάλα αιωνόβια δέντρα, τα οποία έγειραν μετά τις εργασίες του εργολάβου που έγιναν με πλήρη κάλυψη του δημάρχου Αμαρουσίου. Η πλατεία θα έχει 8 λιγότερα μεγάλα δέντρα, ενώ άλλα 9 δέντρα θα έχουν μεταλλικές αντηρίδες.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Οι χωματουργικές εργασίες κατέστρεψαν 17 δέντρα…

Και είναι βέβαιο ότι σε μια καθόλου σεμνή τελετή ο δήμαρχος θα κάνει εγκαίνια στην πλατεία…

Στην πλατεία που θα χρειαστεί μια ζωή ολόκληρη για να ξαναγίνουν τα 8 δέντρα που θα κοπούν.

Στην πλατεία που ξήλωσαν μάρμαρα για να καλύψουν  με γρανιτένιες πλάκες και να τη βαφτίσουν βιοκλιματική ενώ θα έπρεπε να ντρέπονται.

Η αναδίπλωση σε σχέση με την αρχική μελέτη του εργολάβου είναι μεγάλη! Η Παιδική χαρά που ξηλώθηκε θα επαναδημιουργηθεί. Η επιφάνεια κάλυψης με πλακόστρωση μειώνεται. Η υψομετρική ανύψωση του επιπέδου της πλατείας δεν θα γίνει. Αυτά αποτελούν μια  μεγάλη δικαίωση για όλους τους φορείς και τους  πολίτες του Αμαρουσίου που κινητοποιήθηκαν για να ξεσκεπάσουν την υποκρισία της διοίκησης του Δήμου.

Τα δέντρα που χάθηκαν δείχνουν ότι μόνο βιοκλιματική δεν είναι η ανάπλαση. Θέλουν 80 χρόνια για να αποκατασταθούν το οξυγόνο, η σκιά τους και η λειτουργία απορρόφησης άνθρακα και ρύπων της ατμόσφαιρας.

Στέλεχος της Δημοτικής Αρχής απαξίωνε τα δέντρα που κατέστρεψαν λέγοντας ότι δεν έγινε και τίποτα! Εμείς λέμε ότι τα δέντρα δεν είναι διακοσμητικά που βγαίνουν από ένα κάδρο κατά πως βολεύει κάποιον εργολάβο ή δήμαρχο, αλλά οργανισμοί με ιδιαίτερες αξίες και ωφέλειες για τους κατοίκους που μένουν στο Μαρούσι.

Παραμένει όνειδος το ξήλωμα των πεντελικών μαρμάρων. Στη νέα υπουργική απόφαση αναφέρει ότι οι υφιστάμενες υποδομές παραμένουν εφόσον περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό του χώρου. Επομένως θα έπρεπε να παραμείνουν τα μάρμαρα και όχι να ξηλωθούν.

Στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται στο Αρ.3 παρ.1. ΣΤ (i) « Για την πραγματοποίηση των χωματουργικών εργασιών λαμβάνεται υπόψη η υφιστάμενη βλάστηση, και κυρίως η αποτελούμενη από δένδρα και θάμνους, για να μην καταστραφεί, είτε άμεσα, με τις πραγματοποιούμενες εργασίες, είτε έμμεσα, με τη μεταβολή των εδαφικών συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε νεκρώσεις των φυτικών ειδών», γεγονός που όχι μόνο  δεν έγινε αλλά αντιθέτως οι εργασίες οδήγησαν στην κατάρρευση των δέντρων.

Εδώ είναι φανερό ότι ένα διαρκές έγκλημα γίνεται στην πλατεία Αγίας Λαύρας και κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για όσα αρνητικά συνέβησαν. Η δικαστική εξουσία οφείλει να επέμβει.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.