Τοποθέτηση Δημήτρη Κουτσουβέλη επί του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δράσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Πολιτισμού για το έτος 2017:

 

Δ. ΚΟΥΤΣΤΟΥΒΕΛΗΣ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣ

 

Από την ανάγνωση του κειμένου του προϋπολογισμού, το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς είναι δυνατό μια μόλις ενός έτους Κοινωφελής Επιχείρηση να έχει προϋπολογισμό για το 2017 ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό 3.103.000,00 € και αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι αν αντέχει η Κοινωφελής να φέρει εις πέρας από οικονομικής και διοικητικής επόψεως έναν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό.

 Διαφωνούμε στο σκέλος του προϋπολογισμού που αφορά τις αμοιβές τρίτων, ύψους 763.200,00 €, δηλ. σχεδόν το 1/3 του προϋπολογισμού θα πάει σε ιδιώτες, συμβούλους και παρασυμβούλους, τη στιγμή που ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ και ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ αξιόλογων υπαλλήλων. Ενδεικτικά, ένα κονδύλι 230.000,00 € που αφορά Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης – διαχείρισης- λειτουργίας-οργάνωσης- συντονισµού για την υλοποίηση των πολιτιστικών και αθλητικών προγραµµάτων, δράσεων και εκδηλώσεων της επιχείρησης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, καθώς θα μπορούσε να εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Αθλητισμού-Πολιτισμού. Η Διοίκηση όμως επιλέγει να αναθέτει σε τρίτους ιδιώτες την παροχή αυτή, οι οποίοι διαθέτουν προσωπικό της επιλογής τους για την υποστήριξη της Κοινωφελούς. ΑΥΤΟ αποτελεί ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ και είναι ομολογία της Διοίκησης της Κοινωφελούς ότι αδυνατεί η ίδια να τρέξει όλα αυτά τα προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού με ίδια μέσα. Ταυτόχρονα, είναι για εμάς δικαίωση που υποστηρίζουμε ότι τα προγράμματα αυτά πρέπει να εκτελούνται από το Δήμο που διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Η Διοίκηση γνώριζε ότι η Κοινωφελής από τη σύσταση της δεν είχε ούτε θα μπορούσε να έχει το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό για την εκτέλεση του έργου της, παρά ταύτα προχώρησε με κάθε κόστος στη σύσταση της. ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ είναι π.χ. και το κονδύλι του προϋπολογισμού Παροχή υπηρεσιών διανοµής εντύπων και διενέργειας αφισοκολλήσεων ποσού 15.000,00€, αλλά και πολλά άλλα (π.χ. Δημοσίων Σχέσεων 24.000,00€ κλπ).

 ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ και παράδοξο είναι ότι η Διοίκηση προσέλαβε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Προϊστάμενο Νομικής Υπηρεσίας, σε μια Νομική Υπηρεσία όπου δεν υπάρχει άλλος Δικηγόρος, με αποτέλεσμα ο ορισθείς Δικηγόρος να είναι Προϊστάμενος του εαυτού του !!! Δεν μπήκε καν στον κόπο να βγάλει προκήρυξη για τη θέση αυτή με συγκεκριμένα προσόντα και να διεκδικήσουν την θέση όσοι επιθυμούν. Η θέση μας είναι ότι η Κοινωφελής δεν χρειαζόταν να προσλάβει Προϊστάμενο Νομικής Υπηρεσίας, καθώς ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει Νομική Υπηρεσία στην οποία υπηρετούν αρκετοί Δικηγόροι και υπάρχει η νομική δυνατότητα να συνδράμει την Κοινωφελή, στην οποία είναι αποκλειστικός μέτοχος ο Δήμος Αμαρουσίου και την επιχορηγεί ετησίως με εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του Δήμου για το 2017 προς την Κοινωφελή Επιχείρηση θα είναι 1.500.000,00 € και αν προστεθεί και ένα μέρος από το κονδύλι του σχεδίου του προϋπολογισμού έτους 2017 του Δήμου Αμαρουσίου για δαπάνες υπηρεσιών αθλητισμού και πολιτισμού καταλήγουμε σε τεράστια ποσά.

Σχεδιάζει δε η Διοίκηση εντός του 2017 να προσλάβει Διευθυντή της Επιχείρησης και το ερώτημα είναι γιατί χρειάζεται η Επιχείρηση Διευθυντή τη στιγμή που έχει Πρόεδρο ΔΣ αμειβόμενο με μηνιαία αντιμισθία!!!

Η θέση μας είναι πάγια: Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αποτελούν βασικές παροχές του Δήμου και ως δομές πρέπει να υπάρχουν στο Δήμο Αμαρουσίου και τα προγράμματα να διενεργούνται από τις υπηρεσίες του δήμου, με προσωπικό που θα προσλαμβάνεται με πλήρη διαφάνεια και με αντικειμενικά κριτήρια, με τιμολογιακή πολιτική που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και θα έχει σκοπό τη βιωσιμότητα του προγράμματος και όχι την παραγωγή κέρδους ή την εξυπηρέτηση των πελατειακών δικτύων της διοίκησης.

Οφείλουμε άπαντες να αναρωτηθούμε αν ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ και του Δήμου αντέχει έναν ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΓΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΟ ΣΥΝΕΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Η ανάθεση του Φεστιβάλ Αμαρουσίου σε ιδιώτη άλλωστε και η επιμονή σε μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών δεν έχει περπατήσει στην πράξη, καθώς πέρυσι ο επιχειρηματίας που το ανέλαβε το παράτησε στη μέση και φέτος το φεστιβάλ δεν έβγαλε ούτε τα έξοδα του. Οφείλουμε να παρέχουμε αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα μέχρι εκεί που μπορούμε και αντέχουμε, λαμβάνοντας υπόψη και την δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου, ώστε να μην αφεθούν χρέη στις επόμενες γενιές. Δεν θέλουμε πολιτισμό της φωτογραφίας, αλλά της ουσίας και της ποιότητας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τις παραδόσεις του Αμαρουσίου Ο παρών προϋπολογισμός δεν δίνει τέτοια κατεύθυνση και είμαστε αρνητικοί στην έγκριση του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατηγορίες: Άρθρα

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.