Με μια επίδειξη ακραίας αυταρχικής συμπεριφοράς ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης δήλωσε στις 7-12-2022 στη Βουλή:

«Να είναι σαφές ότι τα παρακρατηθέντα αυτά τα οποία είχαν νομοθετηθεί, εκεί και τότε, προφανώς, δεν πρόκειται να δοθούν. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση, η οποία πρέπει να κλείσει. Δεν πρόκειται να δοθούν.”

Τα παρακρατηθέντα αφορούν κρατικές επιχορηγήσεις προς την ΤΑ. Αποτελούν ποσοστό των ετήσιων κρατικών εσόδων και θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης).

Λόγω των μνημονιακών περικοπών τα έσοδα αυτά απομειώθηκαν το 2011 και στη συνέχεια το 2017, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, σήμερα να ξεπερνούν τα 20δις.

Στο τελευταίο συνέδριο του Βόλου (21-23 Νοεμβρίου) η ΚΕΔΕ περιέλαβε στην απόφαση του το αίτημα για «τη σταδιακή απόδοση στους Δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη. Δεν θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε, είναι χρήματα των δήμων και δεν τα απεμπολούμε».

Είναι ακριβώς αυτά που ο κ. Βορίδης παραγράφει «τσεκουράτα», γεγονός που αποτελεί ευθύ πλήγμα στην οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καλούμε το Δήμαρχο κ. Αμπατζόγλου να ενημερώσει τους δημότες και να δηλώσει εκ μέρους τους ότι αυτή η κυβερνητική απόφαση, που βρίσκεται υπό νομοθέτηση στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι είναι αυθαίρετη, παράνομη και σε βάρος των δημοτών της πόλης που θα απωλέσουν έτσι έσοδα με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ.

Να καλέσει άμεσα την Κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη διάταξη και να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα που να καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή κυβερνητική απόφαση.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.